Fejlbetjening af tachografen og uforudsete hændelser

Hvad skal du gøre ved fejlbetjening af tachografen og uforudsete hændelser?

De fleste er nok på et eller andet tidspunkt kommet til at lave en fejlbetjening af tachografen, eller kommet ud for uforudsete hændelser, som har medført en overtrædelse. Da Storebæltsbroen blev lukket i starten af året, var netop dette en realitet for mange.
Af Mathias Romer Holmlund - 07-02-2019

 

Fejlbetjening af tachografen

Der er forskellige fejlbetjeninger af tachografen, men den vi oftest ser, er situationer, hvor chaufføren har været vant til at tachografen automatisk gik på ”hvil” ved stop af lastbilen. Hvis chaufføren så kører i en anden lastbil, hvor tachografen går på ”andet arbejde” ved stop, kan der ske en forglemmelse og tachografen registrer så ”andet arbejde” i stedet for ”hvil”. I sådanne situation kan det ofte medføre en overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne.
 
Guide: Kørsel uden førerkort
 

Uforudsete hændelser

Der kan være tale om flere forskellige uforudsete hændelser, der medføre at du laver en overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne. I daglig tale kaldes dette ofte for ”force majeure-reglen”, og kan blandt andet indeholder situationer som:

  • Hvis du bliver fanget bag et trafikuheld og derfor ikke kan nå rettidigt frem til en egnede holdeplads.
  • Flytning af køretøjet under hvil, hvis f.eks. udrykningskøretøjer ikke kan komme til.

Det er vigtigt at understrege, at denne force majeure-reglen ikke blot kan anvendes når der er behov for det. Den gode chauffør eller virksomhed skal undgå situationerne, og kun anvende reglen når det var uundgåeligt at blive påvirket af hændelsen. Her kan som eksempel nævnes, at du er på vej fra Sjælland til Fyn og pludselig holder du i kø ved Storebæltsbroen.
 
Webshop: Tachograf-papir, 3 ruller pr. pakke
 

Hvordan skal du forholde dig til fejlbetjening af tachografen og uforudsete hændelser?

Hvis du har lavet en fejlbetjening af tachografen, skal du straks efter du har opdaget det lave en dagsudskrift. Er der derimod tale om force majeure-reglen, skal du senest ved ankomst til en egnede holdeplads lave en dagsudskrift. På bagsiden af din dagsudskrift anbefales det at du noterer:

  • Angive årsagen til fravigelsen
  • Sted og tidspunkt
  • Dit eget navn

 
Vigtigt!
Ligesom med de digitale tachograf data, bør du også gemme denne udskrift i et år. Der kan blive brug for den, hvis virksomheden bliver udtaget til virksomhedskontrol ved Færdselsstyrelsen.

Udskriften er ikke en garanti for at du ikke får en bøde, men en mulighed for at dokumentere, hvorfor en given anklage bør frafaldes.

Comments are closed.

Bliv ringet op!