Vintertid på din tachograf

Guide: opdatering af lokaltid på VDO eller Stoneridge

Af Mathias Romer Holmlund - 27-10-2018

Søndag d. 28. oktober kl. 03:00 vil vi i Danmark overgå til vintertid. Det betyder, at vi kan se frem til kortere aftener og mindre dagslys, men samtidig vanen tro skal vi have sat urene én time tilbage. Hvis din tachograf er af nyere dato, behøver du ikke at fortage dig noget, da den automatisk opdaterer din lokaltid. På de lidt ældre tachografer er det derimod nødvendig manuelt at opdatere lokaltiden, og vi har derfor lavet en guide til både VDO og Stoneridge.

 

Da det er lokaltiden der ændres på, vil denne guide ligeledes virke, når der ændres tilbage til sommertid. Det bør bemærkes at opdateringen af lokaltid på tachografen udelukkende er for chaufførens egen skyld. Dette skyldes, at Rigspolitiet/Færdselsstyrelsen udelukkende er interesseret i UTC-tiden.

 

Vintertid på din tachograf:

Siemens VDO tachograf:

 1. Gå ind i hovedmenuen ved at trykke OK.
 2. Ved hjælp af pil nedad går du ind  i "køretøj”.  Accepter med OK.
 3. Du fortsætter nedad i menuen indtil du når til ”Lokal tid”. Accepter med OK.
 4. Lokaltiden kan reguleres med en halv time ad gangen. Det er derfor nødvendigt med 2 tryk. Der indstilles efter UTC tid.
 5. Ved sommertid indstilles én time frem.
 6. Der godkendes med OK og tachografens lokaltid er nu justeret til sommertid.

 

Stoneridge tachograf:

 1. Gå ind i hovedmenuen ved at trykke på ENTER (bøjede pil), længst til højre. På andre modeller er der en OK knap i stedet.
 2. Ved hjælp af pil nedad, går du ind i ”Indstillinger”. Accepter med ENTER/OK.
 3. Du fortsætter nedad i menuen indtil du når til ”Lokal tid”. Accepter med ENTER/OK.
 4. Lokaltiden kan reguleres med en halv time ad gangen. Det er derfor nødvendigt med 2 tryk. Der indstilles efter UTC tid.
 5. Ved sommertid indstilles én time frem.
 6. Der godkendes med ENTER/OK og tachografens lokaltid er nu justeret til sommertid.

 

Bemærk: Hvis du ønsker at ændre UTC tiden, kan dette gøres i ”Indstillinger for køretøj” (VDO) eller i ”Indstillinger” (Stoneridge). Der kan maksimum indstilles et minut frem og tilbage. Er UTC tiden mere end 20 minutter forkert, vil det være nødvendigt at få foretaget justeringen af en person med autorisation til tachografer.

Du har nu opdateret lokaltiden til vintertid på din tachograf, og behøver først at sætte den én time frem søndag d. 31. marts kl. 02:00, hvor vi skifter tilbage til sommertid.

 

Læs mere: automatisk download af tachograf og førerkort

 

Elektronisk p-skive

I takt med flere personbiler har fået elektroniske p-skiver, så er det vigtigt at tjekke deres tid. Langt de fleste opdatere automatisk tiden såfremt datoen er korrekt indstillet. Det kan risikere at koste en p-afgift, hvis tiden ikke er korrekt indstillet. Derfor anbefales det altid at tjekke p-skiven i forbindelse med sommer- og vintertid.

Comments are closed.

Bliv ringet op!