Fartskriver

Fartskriver

En Fartskriver er et andet ord for en tachograf. Det er et måleinstrument, der ifølge dansk og europæisk lovgivning skal være installeret i tunge lastbiler, busser samt en stor del varebiler. Fartskriveren registrerer hastigheden på køretøjet samt køre og hviletiden. Alt afhængig af alderen på køretøjet, kan fartskriveren være analog eller digital. I alle nyere tunge køretøjer indregistreret i efter 1-5-2006 og efter, skal der være monteret en digital fartskriver.

Læs også om digital tachograf.

Analog Fartskriver

Den analoge fartskriver, skriver køre hviletider, samt hastigheder ned, på et såkaldt papirdiagram. Disse papirdiagrammer skal gemmes i minimum et år, så man har dem hvis man skulle blive indkaldt til kontrol hos politiet. De analoge fartskrivere, er så småt ved at forsvinde, eftersom flådeparken jævnligt bliver udskiftet blandt vognmændende.

Digital Fartskriver

Den digitale fartskriver registrerer alle bilens og chaufførens data digitalt. Det sker ved, at hver enkelt chauffør, har et såkaldt chaufførkort, hvorpå alle data bliver registreret og gemt.

Dette kort indeholder en lang række forskellige data om chaufføren, såsom navn, nationalitet samt kørekortnummer. Så er man sikker på, at kørslen bliver registreret til den rette chauffør.

Den digitale fartskriver, har gjort det væsentlig nemmere for vognmænd at registrere deres kørsel, da det hele sker digitalt. De skal blot huske, at indstille fartskriveren efter deres arbejdsopgave. Om det skulle være køretid, andet arbejde, rådighedstid eller pause/hvil.

Desuden har den digitale fartskriver også gjort det væsentlig sværere at snyde med sine køre- & hviletidsdata, da fartskriveren registrerer alt aktivitet der bliver foretaget. Hvilket formodenligt har gjort det mere sikkert at færdes på vejene.

Køre og hviletidsreglementet

Der er ligeledes regler for, at en chauffør, skal medbringe sine diagramark, eller date for de forudgående 15 dages kørsel. Denne procedure er også blevet nemmere med den digitale fartskriver, da alle data ligger på chaufførkortet. Det gør det nemt at printe den registrerede kørsel.

Læs mere om fartskriver og tunge køretøjer på politiets hjemmeside. Klik her

Bliv ringet op!