De nye færdselsskilte

Her er hvad de 17 nye skilte betyder

 

Vejdirektoratet har gennem længere tid arbejdet med at formulere nogle nye skilte, som skal afspejle de ændringer som trafikken og bybilledet gennemgår og skal gennemgå. Dette har udmøntet sig i 17 nye færdselsskilte, som både afspejler regler henvendt mod både cyklister som bilister. De nye skilte bliver sat i jorden langs vejene allerede nu i oktober, så det kan nok kun være en god idé, at få lært dem inden du møder dem i trafikken. Bemærk, at nogle hører sammen i par.

 

Så uden yderligere ophold. Her er de nye færdselsskilte:

Ruteidentifikation for supercykelsti

Supercykelsti

Foto: Vejdirektoratet

Dette skilt fortæller, at her er en såkaldt supercykelsti. Disse nye cykelstier kommer af et samarbejde mellem 23 forskellige kommuner om bedre cykelpendler forhold.

Symbol for frakørselsnummer

Nye vejskilte - Frakørselsnummer

Foto: Vejdirektoratet

Dette skilt har til mening at angive den anbefalede vognbane, for den viste frakørsel. I dette skilt eksempel er den viste frakørsel nummer 59.

Undertavle, smal vej

Smal Vej

Foto: Vejdirektoratet

Denne undertavle angiver en vej med dobbeltrettet færdsel, hvor 2 køretøjer, ikke kan undgå en overskridelse af kantlinjen, ved passage af hinanden.

Cykelboks

Cykelboks

Foto: Vejdirektoratet

Cykelbokse kender de fleste formentlig allerede, da de har været en del i lokalnyheder, for at gøre opmærksom på deres fremkomst. Disse er laver på baggrund af et initiativ om at mindske antallet af højresvingsulykker. Her kan cyklister og knallerter køre længere frem end normalt. Bemærk at V 32 cykelsymbolet altid vil være afmærket i feltet.

Naturområder

Udsigtstårn

Foto: Vejdirektoratet

Indikerer at her kan findes et udsigtstårn ved større naturområder.

Videoovervågning

Videoovervågning

Foto: Vejdirektoratet

Skilt til at angive, er der forefindes videoovervågning i området. Især godt til at angive hvorvidt en rasteplads har overvågning, så der kan skabes en større tryghed for chauffører.

 

Omkørselsrute

Pilvejviser for omkørselsrute

Foto: Vejdirektoratet

Dette er en pilvejviser for en omkørselsrute.

Eurovelocykelrute

EuroVelo

Foto: Vejdirektoratet

Skiltet anvendes uden rutenavn. Eurovelo er et projekt fra europæiske EUF, som har lavet et cykelrutenetværk, som skal forbinde hele det europæiske kontinent. Det er især beregnet til langdistance ryttere og alle ruter forventes færdig i 2020.

Turistoplysningstavle

Turistinfo

Foto: Vejdirektoratet

Tavlen opsættes for at angive, at der ved næste afkørsel kan findes en nærliggende seværdighed. Hvis seværdigheden er UNESCO, vil der være en undertavle med ”UNESCO” Logo.

Symbol for letbanekøretøj

Letbanekøretøj

Foto: Vejdirektoratet

Denne bane er forbeholdt letbane køretøjer. Den kan eventuelt være anvendt sammen med bussymbolet, som angiver at rutebusser også må køre der.

Standsning og parkering på rabat tilladt

Parkering i Rabat

Foto: Vejdirektoratet

Som overskrifter angiver må du her parkere ude i rabatten. Denne tavle kan bruges som en hovedtavle.

Standsning og parkering med en del af køretøj på fortov tilladt

Parkering fortov

Foto: Vejdirektoratet

Igen, som overskriften angiver må du her parkere delvist på fortovet. Denne kan også bruges som hovedtavle.

Letbane

Letbane

Foto: Vejdirektoratet

Dette er en undertavle der angiver, at på den krydsende vej er anlagt letbane. Det er derfor tilladt for letbanekørsel i begge retninger.

Parker og rejs

Parker og rejs

Foto: Vejdirektoratet

Denne tavle kan du møde ved jernbanestationer, busterminaler, letbaneholdepladser eller færger. Symbolet kan variere i forhold til hvor tavlen bruges. Det skal gøre det nemmere for bilister og chauffører, at vide om der er parkeringsplads til hvil eller vidererejse ved den pågældende station.

 

Metro

Metro

Foto: Vejdirektoratet

Angiver at der afgår en metroforbindelse fra den pågældende station.

S-Tog

S-tog

Foto: Vejdirektoratet

Angiver at der afgår s-tog fra denne station.

Jernbanestation

Jernbanestation

Foto: Vejdirektoratet

Angiver at dette er en jernbanestation.

Cykelgade

Cykelgade

Foto: Vejdirektoratet

Følgende lovtekst er direkte citeret fra vejdirektoratet selv: ” Tavlen angiver et område, hvor følgende særlige færdselsregler gælder:

1) Kørebanen er reserveret til cykel og lille knallert.

2) Tilladelse til kørsel med andre køretøjer i området kan gives. I så fald skal kørsel ske under iagttagelse af bestemmelserne i punkterne 4-7.

3) Eventuel tilladelse til kørsel angives på undertavle som anført i § 16, stk. 3, punkterne 2-5. Desuden kan anvendes undertavlen »Kørsel tilladt« eller andre undertavler, der tillader kørsel med bestemte færdselsarter. Tilladelse på undertavle kan afgrænses tidsmæssigt, jf. § 9, tavle U 3.

4) Kørsel på kørebanen må kun ske med en hastighed svarende til hastighed for cyklister og førere af lille knallert (normalt under 30 km/h).

5) De kørende skal udvise særlig agtpågivenhed og hensynsfuldhed over for hinanden.

6) Kørende må ikke unødigt hindre de øvrige kørende i at komme frem.

7) Parkering i en cykelgade må ikke ske uden for særligt afmærkede pladser. Tavlen kan anvendes med undertavlerne U 1, U 2 eller U 6 til forvarsling”.

Ophør af cykelgade

Cykelgade ophør

Foto: Vejdirektoratet

Ovenstående tavle og betingelser ophører.

Højresvingstavle

Højresving tilladt

Foto: Vejdirektoratet

Dette skilt indikere at cyklister må svinge til højre, til trods for at der er rødt lys i lyssignalet. Igen et forsøg på at mindske højresvingsulykker.

 

Dermed nåede vi alle skiltene igennem, og du er nu bedre rustet til at færdes i trafikken. Den nye skiltning burde derfor ikke længere være grund til bekymring.

 

 

 

Kilde: Vejdirektoratet

Comments are closed.

Bliv ringet op!