Skyhøje bøder, hvis du mister dine data

IT-kriminalitet stiger og det kan have betydning for dig

Af Mathias Romer Holmlund - 13-06-2017

Den øget digitalisering og brugen af cloudservices sætter større krav til IT-sikkerheden i virksomheder. I 2016 var der en stigning på 900% i hændelser med ukendte skadelige koder. Det kan have omfattende økonomiske konsekvenser, hvis for eksempel dine tachograf-data ikke længere er tilgængelige. Manglende tachograf-data giver i udgangspunktet en bøde på 6000 kr. pr. dag, i den indkaldte måned.

 

Typer af IT-kriminalitet

Der findes forskellige typer af skadelige koder, også kaldet malware, som indsættes i virksomheders digitale programmer og systemer. På det seneste er det såkaldte ransomware blevet mere udbredt, hvor virksomhedens filer og programmer bliver taget som gidsel. De kriminelle forlanger en løsesum for at dekryptere de filer og programmer som tilbageholdes. Det er få virksomheder der vil indrømme at de har betalt løsepenge. Derfor er der få konkrete tal, men i løbet af et år sås en 10 doblingen i udbetalte løsesummer i USA.

Virksomheder kan også blive udsat for andre former for IT-kriminalitet. Som eksempel kan nævnes hackere der kaprer en computer i virksomheden, hvorfra de kan inficere computere med koder der kan stjæle adgangskoder og oplysninger, sprede spam med mere. En anden form for angreb er overbelastningsangreb (Distributed Denial of Service), hvor internetservere overbelastes så kraftigt at de ikke kan besvare forespørgsler.

Hvad betyder det så for dig og dine tachograf-data?

For små og mellemstore virksomheder kan det være forbundet med meget høje omkostninger, hvis de selv skal administrere alt deres IT-sikkerhed. Derfor kan de med fordel bruge en ekstern virksomhed, som kan være ansvarlig for noget eller alt deres data-håndtering. Måske tænker du nu, ”jamen jeg laver altid backup, så jeg kan bare gendanne systemerne”. Desværre er det ganske få der tester om deres backup reelt virker, hvilket kan betyde at ikke alt kan genskabes efter et angreb.

I artiklens indledning blev bødeudmålingen for manglende tachograf-data fremhævet, men det er samtidig også værd at vide dine tachograf-data skal opbevares i et år. Det understreger vigtigheden af en sikker data-opbevaring, så du til en hver tid kan imødekomme en indkaldelse fra færdselsstyrelsen. Derfor har vi altid en høj sikkerhed på vores systemer og dataopbevaring så alle data vil være klar, hvis vores kunder blive indkaldt til kontrol. Hvis du er i tvivl om din nuværende løsning er risikable, er du velkommen til at kontakte os for en uforpligtende samtale om dine muligheder.

8 IT-facts

Kilde: Check Point 2016 Security Report & Solutions, Dustin

Comments are closed.

Bliv ringet op!